31/3/16

TUBS DE CARTÓ PER TREBALLAR LES LÒGICO-MATEMÀTIQUES

Per treballar a l'aula podem disposar de molts materials: d'una banda, hi ha gran quantitat de materials que podem comprar; i d'altra banda, podem crear els nostres propis materials reciclant productes, com per exemple els tubs de cartó del vàter. 





El primer que hem de fer és pintar els tubs de cartó, cosa de la qual s'encarreguen els propis xiquets i xiquetes. Els tubs els pinten de diferents colors, però amb un sentit, ja que en cada tub escriurem també un nombre diferent. Els colors que jo he utilitzat són els mateixos colors de les regletes: tubs de color blanc amb el nombre 1, tubs de color roig per al 2, tubs de color verd clar per al 3... Si fem els nombres de l'1 al 9, necessitarem 9 tubs de cartó per a cada xiquet/a per a fer després les activitats; encara que es pot començar amb menys tubs de cartó, per exemple de l'1 al 6 com he fet jo en el meu cas. A partir d'ahí, necessitarem també un mínim de 5 o 6 conjunts de tubs (depenent del nombre de xiquetes i xiquets que tinguem per grup, ja que normalment aquesta activitat la fa tot el grup a la vegada).

Bé, siga quina siga la quantitat de tubs que elegim, començarem per pintar-los. Simplement caldrà indicar als xiquets/es de quin color els han de pintar i dir-los que va tot del mateix color. El millor és fer aquesta pintura dels tubs com una proposta setmanal més, i que cada dia un grup de xiquets/es pinte un determinat nombre de tubs.




Quan ja els tenim tots pintats i estan secs, s'han de posar els nombres en els tubs: els de color blanc posarem l'1, els de color roig el 2... i així successivament. Després ja podem passar a fer les activitats:

Activitat amb tubs de cartó i pals de metge

En aquesta activitat els xiquets/es han de començar ordenant els tubs de cartó seguint el número: en el cas que us expose les han d'ordenar de l'1 al 6. Després, una vegada els tenen ja ordenats, el que han de fer és col·locar dins de cada tub de cartó tants pals de metge com indique el número.











Activitat amb tubs de cartó de i boletes de cotó

En aquest segon cas es tracta de fer el mateix, però canviant els pals de metge per boletes de cotó de colors. No obstant això, aquesta segona activitat es pot fer més complicada. Com? Doncs utilitzant també els pals de metge, però no per situar-los dins dels tubs de cartó, sinó per utilitzar-los per agafar les boletes, com si es tractar de pals xinesos (també es poden utilitzar aquestos). Els xiquets/es han d'anar agafant les boletes (d'una a una o agafant-ne més d'una) i les han de situar dins dels tubs segons el número. Es tracta de fer el mateix, però en aquest cas també entra molt en joc la motricitat fina, ja que és bastant difícil agafar les boletes amb els pals.





No hay comentarios:

Publicar un comentario