21/4/16

PROJECTE DELS DINOSAURES: ELS DINOSAURES HERBÍVORS ES DEFENSAVEN DELS CARNÍVORS I AQUESTOS ELS ATACAVEN. + ACTIVITATS

Com que ja havíem tractat el tema de què menjaven els dinosaures, i com que moltes vegades, quan veiérem pel·lícules, o quan estàvem jugant amb els dinosaures feien preguntes sobre algunes parts del seu cos: perquè te banyes el triceratops, perquè tenen punxes... Els vaig explicar que els carnívors atacaven als herbívors, i que aquests tenien diferents mecanismes per defendre's. Alguns ho feien anant en manades, i altres utilitzant diferents parts del seu cos per defendre's: el triceratops les banyes, l'estegosaure les punxes, el diplodocus la cua... Així amb tots els dinosaures dels quals teníem representació amb joguets (ja que els podien vore directament) veiérem com es podien defendre. De la mateixa manera, també veiérem com podien atacar els dinosaures carnívors: usant dents, urpes, anant en manades... Tot això ho anotàrem en el mapa, així com també en unes làmines que vaig crear jo per situar-la al dossier i al racó dels dinosaures:



Sobre aquest tema, també realitzàrem diverses ACTIVITATS:

ACTIVITAT: CLASSIFIQUEM ELS DINOSAURES EN MANADES
Com que havíem anomenat que els dinosaures herbívors s'agrupaven en manades per defendre's i que alguns dinosaures carnívors atacaven en manades, vam decidir treballar el tema de les manades. Per fer-ho agrupàrem els dinosaures de la classe en manades, cada un amb els de la seva família.

ACTIVITAT: SUMES DE MANADES

Seguint amb el tema de les manades, aquest també l'aprofitàrem per fer sumes de grups (petits) de dinosaures. Això ho treballàrem primer de forma manipulativa (utilitzant els joguets) i ja posteriorment en el paper, fent-ho de dos formes possibles: fent la suma i després dibuixant el resultat; o bé fent la suma i pintant els que foren necessaris (d'aquesta manera els va costar més de fer). Aquesta activitat es pot fer a partir dels 4 anys; es pot fer amb sumes més complicades, sols hi ha que afegir més dinosaures.

ACTIVITAT: TREBALLEM LA DESCOMPOSICIÓ DELS NOMBRES AMB MANADES DE DINOSAURES

En aquest cas, utilitzem les manades de dinosaures per a fer la descomposició del nombre 5 (en 4 anys) i del nombre 7 (en 5 anys). Es tracta de pintar els dinosaures de cada manada de dos colors segons el nombre indicat. Ací podeu vore un exemple de la realització d'aquesta activitat en 5 anys:
  
ACTIVITAT: RELACIONA ELS HERBÍVORS AMB EL MECANISME DE DEFENSA QUE USEN
 
Simplement es tracta d'unir cada dinosaure amb els mecanismes de defensa que usava. Per a 5 anys poden intentar llegir el que posa; però com que també estan les imatges es pot treballar bé en 4 anys i en 3 anys. En cas de què tingueren dificultats, sempre podem utilitzar els dinosaures de joguets per vore-ho millor. Ací podeu vore un exemple de la realització d'esta activitat:
 

ACTIVITAT: PUZLE D'UN TIRANOSAURE
Es tracta de pintar, retallar i posteriorment muntar el puzle d'un tiranosaure. Ací la podeu vore resolta també:

La primera de les dues imatges està feta per una xiqueta de 5 anys, i la segona per un xiquet de 4 anys.   

No hay comentarios:

Publicar un comentario